Ponadto prowadzone są zajęcia dla studentów zagranicznych w ramach Szkoły Medycznej dla Obcokrajowców, z przedmiotów – Environmental Allergology i Occupational Medicine.
Prowadzone są zajęcia dydaktyczne na Wydziale Lekarskim, w tym na kierunku lekarskim, lekarsko-dentystycznym i na kierunku dietetyka. Program dydaktyczny obejmuje alergiczne choroby środowiskowe w tym zawodowe, alergię na leki i materiały stomatologiczne, alergię na pokarmy.
I. Medycyna Pracy
Koordynator: dr med. Marcel Mazur
Umiejscowienie w harmonogramie studiów: rok IV, kierunek lekarski
Medycyna Pracy – IV rok
Wykłady – 2 h, ćwiczenia – 16 h
Celem nauczania przedmiotu jest nabywanie wiedzy w zakresie:
– etiopatogenezy i postaci klinicznych wybranych chorób zawodowych, w tym pochodzenia alergicznego,
– zasad postępowania diagnostycznego: zbieranie wywiadu, badanie alergologiczne, testy diagnostyczne in vivo i laboratoryjne, test pracy symulowanej, interpretacja wyników badań alergologicznych,
– zapoznanie się z monitoringiem środowiskowym, dla potrzeb diagnostyki alergologicznej,
– charakterystyki alergenów zawodowych,
– metod leczenia alergicznych chorób zawodowych i prawnych zasady orzekania w chorobach zawodowych.
Program:
Procedury diagnostyczno-lecznicze:
Zajęcia odbywają się w Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej na ul. Botanicznej 3, początek godz. 8:30 wg harmonogramu dla poszczególnych grup.
Zaliczenie:
Zajęcia odbywają się w formie ćwiczeń – student zobowiązany jest być przygotowany teoretycznie do każdych ćwiczeń. Warunkiem dopuszczenia do pisania testu końcowego jest zaliczenie wszystkich przewidzianych harmonogramem ćwiczeń. W przypadku braku zaliczenia jakiegokolwiek ćwiczenia, student traci możliwość pisania testu w pierwszym terminie.
Test końcowy ma formę testu jednokrotnego wyboru składającego się z 20 pytań. Warunkiem uzyskania zaliczenia jest uzyskanie 60% odpowiedzi prawidłowych. Jeśli student otrzyma ocenę niedostateczną z testu, musi zdawać w drugim terminie.
Literatura:
Materiały zajęciowe przygotowywane przez zespół Zakładu.
Podręczniki podstawowe:
Wykaz podręczników uzupełniających:
II. Alergia w stomatologii
Koordynator: dr hab. med. Grzegorz Porębski
Umiejscowienie w harmonogramie studiów: rok V, kierunek lekarsko-dentystyczny
Cel nauczania: zapoznanie się z klinicznymi postaciami objawów nadwrażliwości podczas zabiegów stomatologicznych, ich patomechanizmem, rozpoznawaniem, orzekaniem i prewencją Program: Podstawy patomechanizmu i klinicznych postaci alergii pacjentów stomatologicznych i personelu medycznego. Różnicowanie objawów anafilaksji i reakcji wazowagalnych. Postępowanie w stanach nagłych odczynów alergicznych. Alergia na leki i materiały stomatologiczne.
Wykłady:
Ćwiczenia:
Zaliczenie: udział w zajęciach i zaliczony test pisemny
III. Dietetyka w chorobach alergicznych
Koordynator: dr hab. biol. Dorota Myszkowska
ECTS: 3. Alergie pokarmowe
Umiejscowienie w harmonogramie studiów: rok II, I stopień, kierunek dietetyka
Wykłady: 15h, seminaria 20h
Cel nauczania: zapoznanie się z patomechanizmem, rozpoznawaniem, postaciami klinicznymi nadwrażliwości pokarmowej oraz rodzajami alergenów naturalnych i chemicznych substancji środowiskowych
Program: wykłady, seminaria
Zaliczenie: udział w zajęciach i zaliczony test pisemny
ECTS: 2. Choroby alergiczne i zaburzenia immunologiczne – postępowanie dietetyczne
Umiejscowienie w harmonogramie studiów: rok III, I stopień, kierunek dietetyka
Cel nauczania: zapoznanie się z patomechanizmem najczęstszych niedoborów immunologicznych, szczególnie niedoboru IgA, postaciami klinicznymi i zasadami rozpoznawania chorób atopowych oraz stanów nagłych w alergologii
Program: wykłady (e-learning), seminaria, ćwiczenia
Zaliczenie: udział i aktywność w zajęciach
ECTS: 2. Żywienie w chorobach alergicznych
Umiejscowienie w harmonogramie studiów: rok II, II stopień, kierunek dietetyka
Cel nauczania: zapoznanie się z zaleceniami dietetycznymi w chorobach atopowych, planowaniem i prowadzeniem edukacji żywieniowej, postępowaniem w stanach nagłych w alergologii
Program: wykłady, seminaria, ćwiczenia
Zaliczenie: udział i aktywność w zajęciach
Wykaz umiejętności praktycznych studentów kierunku lekarskiego, które winni posiadać
w zakresie realizowanego w Zakładzie 2019/2020 programu dydaktycznego
– wywiad alergologiczny w kierunku alergii środowiskowej
– zasady ustalania czynnika przyczynowego
– wybór badań diagnostycznych zależnie od rodzaju alergenu zawodowego i objawów choroby
– znajomość podstaw orzekania alergii zawodowej
– wywiad alergologiczny u pacjenta stomatologicznego
– rodzaje alergenów stomatologicznych
– zasady różnicowania odczynu alergicznego-toksycznego- wazowagalnego w gab. stomatologiczym
– zasady pomocy doraźnej w przypadku odczynu alergicznego w gab. stomatologicznym
– wywiad alergologiczny w kierunku alergii na pokarm
– alergeny pokarmowe i krzyżowo reagujące
– zasady dietetyki w alergii na pokarmy i w wybranych niedoborach immunologicznych
Zakład Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJ CM
Oferta dla studentów III-VI roku WL oraz dla kierunku Dietetyka
(II rok studia licencjackie, oraz studia magisterskie)
Zajęcia dodatkowe dla studentów w ramach
SKN oraz indywidualnych praktyk studenckich
Tematyka zajęć do wyboru:
– alergia pyłkowa
– alergia na leki i lateks
– alergia kontaktowa
– alergia na jad owadów
– napadowy obrzęk naczynioruchowy –HAE[choroba rzadka]
– dietetyka – nietolerancja dodatków do pokarmów, alergia krzyżowa
Zapraszamy do współpracy naukowej zainteresowanych podaną tematyką
Zainteresowani studenci proszeni są o kontakt
tel. sekretariat: 12 4224 86 50, 12 424 86 30, e-mail: zaklad.alergologii@cm-uj.krakow.pl